4 tips för att förbättra din oren hud

Många av oss lider av en oren hud och letar efter olika medel för att lösa detta problem. Tyvärr fungerar dessa i de flesta fall inte, eftersom en oren hud ofta har flera orsaker. Det bästa är därför att ta itu med en oren hud på ett holistiskt sätt. I den här artikeln diskuterar jag rollen av kost, hormoner, stress och hudvård och ger några tips som kan hjälpa dig att få din hud ren igen.

Kost

Hur ser dina kostvanor ut? Det kan mycket väl vara så att du reagerar överkänsligt på vissa ämnen i din mat. Om du misstänker att din hud får fler orenheter när du äter viss mat, kan du försöka ta bort vissa livsmedel från din kost i 2 veckor för att se vad som händer.

Även om det finns vissa livsmedel som du reagerar överkänsligt på, är det vanligtvis fallet att det finns ett underliggande problem. Kanske är din tarmflora ur balans eller har din lever lite för mycket att hantera. Det är alltid en bra idé att avgifta din kropp och stärka din tarmflora.

Men det är också bra att noggrant överväga din kost och undvika bearbetade livsmedel så mycket som möjligt. Huden kan genom finnar visa att din lever får för många gifter att bearbeta. Laga så mycket färsk och ekologisk mat som möjligt för att minimera intaget av belastande ämnen. Några kryddor som är bra för din hud och hjälper till att rena din kropp är:

  • Gurkmeja: Används i Indien (Ayurveda) i århundraden för dess välgörande effekter. Gurkmeja innehåller många antioxidanter som skyddar din hud, hjälper vid inflammationer, stödjer matsmältningen och hjälper till att rena levern. Du kan blanda i detta kryddpulver i din kvällsmat eller göra te av gurkmejaroten. Kombinera alltid gurkmeja med lite svartpeppar, eftersom svartpeppar hjälper din kropp att absorbera gurkmeja.
  • Basilika: Denna ört är mycket populär i olika rätter och har traditionellt kallats ‘kunglig ört’. Basilikum innehåller komponenter som är bra för din hud, inklusive vitamin A, vitamin C och zink. Dessutom är basilika antibakteriell och full av antioxidanter. Använd denna ört i dina maträtter eller gör en härlig te av torkade basilikablad och lakritsrot.
  • Ingefära: Kallas också för en naturlig anti-åldrande produkt. Ingefära fördröjer nedbrytningen av kollagen och förbättrar hudens elasticitet. Dessutom ökar ingefära blodcirkulationen, hjälper till att bleka akneärr och ger en mer jämn hudton. Du kan applicera färsk ingefära direkt på din hud, göra färskt ingefärate eller blanda ingefära i pulverform i din mat. Och alla dessa örter kan du enkelt hitta i butiken!

Hormoner

Detta är en vanlig länk till oren hud hos kvinnor. De märker till exempel att de vid en viss tidpunkt i sin cykel får fler orenheter. Även här gäller det att undersöka hur balanserad din kost är och på vilket sätt du kan stärka din kropp inifrån. Hormonala ‘problem’ är också ofta kopplade till bland annat levern och en störd tarmflora.

Speciellt om du har tagit antibiotikabehandlingar tidigare eller tagit p-piller under lång tid. Dr Ray Peat har ett mycket enkelt recept för en färsk morotsallad som enligt många recensioner fungerar mycket kraftfullt. Om du skulle äta denna morotsallad dagligen skulle detta hjälpa till att minska överväxt av svampar och bakterier i tarmarna, minska inflammationer, rengöra levern, hjälpa matsmältningen och balansera dina hormoner.

Recept på den kraftfulla morotsalladen är:

  • 1 riven morot
  • ½ tesked ättika (till exempel äppelcidervinäger)
  • ½ matsked kokosnötolja eller olivolja
  • Lite salt (en bra kvalitet av äkta havssalt)

Stress

Detta är en stor och vanlig faktor till oren hud! Huden blir ofta inte bättre om vi har mycket på våra sinnen, hårt arbetande och för lite solljus. Kanske märker du att på sommaren, när du är mer utomhus och har ditt huvud i solen ibland, att din hud är lugnare. Stress gör också att våra hormoner och andra kroppsfunktioner kommer ur balans.

Fundera på din dagliga livsstil och se om du kan göra något åt dina stressnivåer. Kanske kan du medvetet planera in en lugn stund i din dag, gå oftare på skogspromenader eller söka en coach som kan hjälpa dig att hantera stress. Om vi går ännu djupare kan vi säga att vårt ansikte är en spegling av graden av hur autentiskt vi vågar visa oss själva.

Vågar vi visa vårt sårbara jag? Älskar vi vår egen kropp och strålar detta ut till omvärlden? Det är intressanta frågor att ställa till sig själv och utforska om det finns en djupare koppling där.

Ansiktsvård

Det finns otroligt mycket att välja på marknaden när det gäller ansiktsvård för en oren hud. Tyvärr är de flesta rengöringsgelerna och ansiktskrämerna gjorda av ingredienser som innehåller belastande ämnen och irriterar huden bara mer eller torkar ut den.

Speciellt parfym och alkohol torkar ut huden och huden reagerar på detta genom att producera mer talg. Som tur är finns det mycket bra naturliga produkter som fungerar mycket bra för en oren hud och som är ofarliga för vår kropp. Kom ihåg: allt du smörjer på din kropp absorberas av din hud! Så se noga vad du smörjer på din hud. Här är en steg-för-steg-guide med naturliga produkter för din dagliga hudvårdsrutin:

  1. Tvätta ditt ansikte på kvällen med Afrikansk Svart Tvål. Denna tvål rengör porerna djupt och hjälper även till att minska porerna. Om du har smink på ögonen kan du ta bort det med lite Jojoba- eller Mandelolja på en fuktig bomullstuss.
  2. Valfritt: Spraya lite rosenvatten på en bomullstuss och dutta detta på ditt ansikte. Rosenvatten lugnar huden och hjälper till att ta bort eventuella rester av orenheter, inklusive från porerna.
  3. Smörj in huden med Jojobaolja. Jojobaolja efterliknar hudens talg, vilket gör att din hud själv producerar mindre talg. Dessutom minskar Jojobaolja porerna och reglerar talgproduktionen. Trots namnet är Jojoba faktiskt inte en olja utan ett vax. Det täpper därför inte till porerna och stödjer också vid inflammationer i huden. Upprepa samma ritual på morgonen.

Våra hudvårdsprodukter kan hittas indelat enligt ämnen i vår webbshop.

Slutligen: ha tålamod med din hud. Ännu mer stress över dina orenheter gör det inte bättre! Ta dig tid att steg för steg bygga in nya rutiner som tar din hud och hälsa till nya höjder.

Skriven av: Holistify

Läs mer…